maanantai 22. lokakuuta 2018

Boheemi Reposaari

Oi mistä alkaisin tämän hienon kotisaaremme esittelyn täällä blogissa... sitä olen kovasti miettinyt, kun täällä on niin paljon kaikkea ja Reposaaresta kertovat jutut täytyy jakaa moneksi eri postauksiksi. 

Sitten keksin: aloitan esittelyn yrittämällä kuvata kaikkea sitä, mihin me täällä ihastuimme ensimmäisellä käynnillämme juhannuspäivänä 2012. Vaikka vuodenaika on eri, luulen, että pääsin näillä viikko sitten parhaaseen ruska-aikaan ottamallani kuvilla oikeastaan paremmin asian ytimeen. Nimittäin siihen boheemiin puoleen, joka meitä sai meidät rakastumaan tähän saareen.
Tarina alkaa Sillalta. Reposaareen saavutaan useimmiten "ison sillan" kautta, joka on 50-luvulla rakennettu kiinteä yhteys mantereelle.
Reposaaren silhuetti näkyy komeasti sillalta ja sen yli ajettaessa tulee monelle saarelaiselle kotoisa olo, vaikka sieltä on matkaa saarelle vielä 10 kilometriä.
Sillan jälkeen pengertie kiertää hevosenkengän muotoisena saarelle. Kuvassa vasemmalla näkyy Mäntyluodon satama, siitä oikealle Räpsöön suntti, eli väylä satamaan, aallonmurtaja ja sitten itse saari.
Saarelle saapuessa useimmat ajavat joko Kirkkokadulle tai Satamapuistoon (kuvassa). Näistä molemmista kaduista riittää kuvattavaa omiin juttuihinsa, joten en esittele niitä nyt tarkemmin.
Satamapuistosta löytyvät saaren vanhimmat ja upeimmat huvilat, joista lupaan ottaa kuvia myöhemmin.
 Satamapuiston varrella on myös Kaupparannan venepaikat.
Merry Monk niminen gastro pub ei ainakaan vähentänyt ihastustamme saareen, vaan saattoi jopa vaikuttaa muuttohaluumme suurestikin. Aivan mahtava paikka, joka sekin ansaitsee ihan oman postauksensa!
Kaupparannasta matka jatkuu kohti Kalasatamaa. Reposaaren juuret ovat vahvasti teollisuudessa; täällä oli aikoinaan satama, telakka ja saha.
Satama nostureineen on siirtynyt näköetäisyydelle mantereen puolelle Mäntyluotoon, mutta telakan ja sahan toiminta ovat loppuneet.
Kalasatama täällä kuitenkin on ja etenkin sen ympäristössä näkyy minusta hienosti vanha rosoinen meininki. Kuvassa näkyy vanha luotsiasema, joka on Kalasataman alueella.
Kalasatamasta siirrymme Luotsikadun puutaloidylliin... tämä on yksi suosikkikatuni saarella ja teen siitäkin oman postauksen jossain kohtaa.
 Kiva näkymä erään talon portilta.
Reposaaresta boheemin tekee myös hyvin erilaiset ja erikuntoiset talot. On ihastuttavia huvikumpuja ja sitten ihanasti rempallaan olevia taloja.
Täällä kaikki on sallittua ja ne rempallaan olevat talot tekevät saaresta juuri sellaisen rennon paikan, jossa naapurit eivät luo paineita talojen kunnostamiseen.
Tämä liikehuoneisto lienee jokaisen kahvilasta tai putiikista haaveilevan märkä uni, myös minun :)
Paloasema. VPK:n hallitsemaan asemaan kuuluu myös upea juhlatalo ja funkkistyylinen varasto, nämä näette sitten aikanaan Kirkkokadusta kertovassa postauksessa.
Oman viehätyksensä tuo myös pääosin hiekkapäällysteiset kadut, tässä meidän rintamamiestalo voittoinen kotikatumme.
Parasta on kuitenkin joka puolella läsnä oleva meri.
Tässäpä ensimakua Reposaaresta, palaan aiheeseen varmasti useamman kerran tässä blogissa!

15 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana postaus, kiva päästä tutustumaan kotisaareenne näin kuvien ja tekstin kautta :) Hyvä ystäväni on Reposaaresta kotoisin ja hänenkin puheistaan aina välittyy, että paikka on tosi tunnelmallinen!

  Ajatus asumisesta saarella on aina ollut mielestäni jotenkin tosi houkuttava. Ne ovat kuin omia pieniä maailmoitaan, vähän irrallaan muun maailman menosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja oikeassa olet, kyllä täällä ollaan ihan omassa maailmassa, vaikka tuota siltaa pitkin mantereelle pääseekin milloin vaan. Täällä on ihan omanlainen tunnelma ♥️

   Poista
 3. Oikein kivalta näyttää, ihanaa tuo meren läheisyys :) itse en ole käynyt mutta kiva että voi tehdä nojatuolimatkan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri on niin hieno elementti! Nojatuolimatkoja Räpsööseen on luvassa lisääkin :)

   Poista
 4. Voi että, upeita kuvia ja juttuja. Kerran on oltu jo lähellä Reposaarta, mutta silloin Turun saaristoreitti voitti. Lisää lisää,
  odottelee innolla Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan kerran kannattaa tulla tänne, ette pety! Kunhan vaan saan kuvia otettua, niin teen kyllä näitä juttuja. Aika on vaan niin kortilla tätä nykyä... oli kyllä ihanaa pyöräillä pari tuntia ympäri saarta tämän jutun kuvia varten!

   Poista
 5. Räpsöö on ihana!<3 (Lasten isän suku sieltä kotoisin.) Keväisin ja kesäisin tulee aina poikettua kahville rantatieltä Reposaareen, kun siellä lomailemme. Teillä oli ihana entinen koti pellon ja metsän reunassa, mutta kyllä totisesti meri on vaan meri!

  VastaaPoista
 6. Tuttu paikka. Hienot kuvat olet ottanut. Tykkään rosoisesta meiningistä.

  VastaaPoista
 7. Tuttu paikka :), synnyinkoti, nuoruuteni olen Reposaarella viettänyt:) Parempaa paikkaa ei löydy <3

  VastaaPoista
 8. Kiitos ihanasta blogista ja saarenne esittelystä. Usein mekin siellä ja Kallossa poikkeamme fiilistelemässä, Porin kyläreissun yhteydessä. Tosi hienoa saada paikoille nimiä ja tarinaa, odotan innolla jatkumoa. Niin ja teidän koti, miten hienosti yhdistelet erilaisia väreja ja kuvioita. Herkullista ja kadehdittavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon ihanasta kommentista! Aion kyllä kuvata saarta lisää heti, kun minulla on vapaata ja aurinko paistaa :)

   Poista

♥︎ kiitos kommentistasi ♥︎