maanantai 30. lokakuuta 2017

Niitä kuuluisia yllätyksiä

Vanhaa taloa remontoidessa tulee aina eteen yllätyksiä ja oman kokemuksen perusteella ne ikävät yllätykset liittyvät aina tehtyihin peruskorjauksiin. Niin tälläkin kertaa, onneksi ei kuitenkaan mitään vakavaa, mutta tiukka aikataulu keittiön remontin suhteen tiukentui entisestään.

Aioimme vain pintaremontoida keittiön seinät, eli maalata ja tapetoida suoraan lastulevyn päälle juuri aikataulun vuoksi. Halusimme kuitenkin ensin varmistaa, mitä ulkoseinät ovat syöneet. 

No nehän olivat syöneet styroksia! Kaikkea sitä lisäeristämisen nimissä on tehtykin... Lastulevy ulkoseinissä olisi ollut sekin vähän niin ja näin meille perinnekorjausta ihannoiville, mutta löydön myötä ei tarvitse miettiä niidenkään kohtaloa enää... Ei tämä nyt mikään hengenvaarallinen viritys ole, mutta perinnekorjauksen hengessä ehdoton ei.

Eli jos tämän nyt kääntää positiiviseksi, niin saadaanpa nyt sellainen hengittävä seinärakenne, mikä on meille tuttu ja turvallinen. Seiniin tulee joko uudet huokolevyt tai oikein hyvällä tuurilla vanhat huokolevyt ovat styroksin alla valmiina.

Seinien purkamisen myötä uusiksi menee myös sisäkatto, nykyinen Haltex tyyppinen levytys kun ei yletä uusien (tai vanhojen) seinien reunoihin asti. Nykyinen sisäkatto olisi ollut ihan ok, olisimme muuten pitäneet sen, mutta saamme nyt kauniimpaa ritiläkuvioista Haltexia tilalle.

Sama seinärakenne lienee muuallakin alakerrassa, kun sisäseiniä on selvästi tuotu sisäänpäin myöhemmin. Niiden kimppuun ryhdymme kuitenkin joskus myöhemmin, nyt pitää hoitaa tuo keittiö valmiiksi, niin pääsemme muuttamaan mahdollisimman valmiiseen kotiin siltä osin.
Toinen yllätys ei liittynyt peruskorjauksiin, vaan talon alkuperäisiin osiin. Talossa ei ole nimittäin koskaan ollut lautalattioita, vaan lattiassa on raakalauta, levytys ja alakerrassa kaksi kerrosta muovimattoja, joista tuo vihreä on alkuperäinen ns. halpalinoleumi. Kuvassa vasemmalla koeporaukset; keittiön seinä ja olohuoneen lattia.
Otamme ennen muuttoa alkuperäisen maton esiin, se on kuitenkin kivempi kuin tuo päällä oleva hyvin muovinen koivujäljitelmä. Alkuperäinen voi olla ihan hienokin, riippuu missä kunnossa matto on.
Alkuperäinen matto puuttuu varmasti entisen makuuhuoneen ja olohuoneen seinään tehdyn aukon kohdalla, keksitään siihen sitten joku viritys... Näiden huoneiden ulkoseinien uusimisen myötä teemme huoneisiin lautalattiat, sitten myöhemmin.

Keittiöön tulee valkoinen korkkilattia, mielestämme se on keittiössä käytännöllisempi kuin lautalattia.
Tällaista perusremppameininkiä talolla muuten. Vasen kuva keittiöstä, keskimmäinen kuva entisestä vessassa, tulevasta suihkusta ja oikea on tulevasta vessasta. Näiden tilojen lisäksi ensimmäisen aallon remontissa tehdään yläkerran vessa. Näistä kaikista lisää aikanaan, kun alkavat valmistumaan.

Meillä on siis palkattua työvoimaa suihkun, vessojen, putkien ja sähköjen parissa touhuamassa, huomenna työt alkavat heidän osalta. Me purimme itse pinnat ja poistimme purut lattioista. On ihan superluksusta, kun joku muu tekee remonttia, vaikka itselleni on onneksi taas syttynyt se kadoksissa ollut remonttikipinä uuden talon myötä. Nautin jopa purujen poistosta, tosin sain samana päivänä tapetoida tuon vessan seinän palkkioksi :)

Kaipaatte varmasti jo kovasti kokonaisvaltaisempaa talon esittelyä, mutta teen sen vasta sitten kun olemme muuttaneet ja olen saanut vähän paikkoja järjesteltyä. Tulee nätimpiä kuvia niin. Olemme viettäneet talolla jo yhden yön ja silloin tuli vähän laitettua omia juttuja tuonne.

Talon hallinta on kokonaan meillä keskiviikosta lähtien ja se tyhjennettiin menneenä viikonloppuna entisten asukkaiden tavaroista. Meidän grande muutto on 27.11, mutta viemme aina tavaraa remppareissuilla. Välimatkaa nykyisen ja uuden talon välillä on sellaiset 80 kilometriä, joten kyllä tuossa saa ajella tunnin jos toisenkin.

Remppakuulumisiin!

10 kommenttia:

 1. No huh, huh!
  Aikamoisen urakan olette taas ottaneet selvittääksenne, mutta jos siihen joku pystyy, niin juurikin TE.
  On mahtavaa, että joku uskaltaa ja jaksaa lähteä pelastamaan näitä vanhoja taloja, ovat ne sitten 1800 luvun puolelta tai 1970 luvulta, ihan miltä ajalta vain. Me täällä mieheni kanssa vaan pohditaan ja haaveillaan moisesta, sitten iskee se mukavuuden tunne. Mihinkäs sitä valmiista ja itselle mieleisestä kodista:)
  No, teidän kotinne vaiheita jään jälleen mielenkiinnolla ja suurella ihailulla/ kunnioituksella odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä edelleenkään meidän mielestä ole mikään urakka, verrataan koko ajan koulun remonttiin. Pinta-alat ovat niin mahdottoman pieniä verrattuna tähän. Meille nämä vanhat talot ovat ainoa oikea vaihtoehto, ei uskallettaisi ostaa uudempaa :)

   Kiitos paljon kauniista sanoistasi!

   Poista
 2. Aivan mahtavaa! Tulee itselle parempi mieli, kun huomaa että ette tekään jatkuvasti jaksa remontoida ja käytätte myös apukäsiä toisinaan. :D

  Mielelläni kuulisin tarkemmin, mikä sai teidät vaihtamaan pienempään ja mitä kaikkea ison koulun ylläpito ja remontointi vaati ja kustansi, tai jos et halua vanhoja muistella uudessa blogissa, niin mikä kaikki helpottuu kun neliöt vähenee. Tulisiko siitä kenties postaus jossain vaiheessa?

  Itse haaveilen omasta talosta asunnon sijaan, sitten joskus... Ehkä tämä vahvistaisi ajatuksia etsiä mahdollisimman kompakti asumus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onneksi on se kipinä taas löytynyt, kiitos pienempien neliöiden. Kirjoitinkin tuossa ihan ensimmäisessä postauksessa, että tulen varmasti käsittelemään suuremmasta pienempään teemaa paljonkin, joten siitä kuulet kyllä :)

   Nuo ammattilaista vaativat työt on oikeastaan pakko jättää ammattilaisille, sähköt ja putket ilman muuta ja uuden märkätilan rakentaminen keskelle taloa tuntui myös sellaiselta jutulta, että mieluummin maksaa ammattimiehelle kuin harjoittelee itse. Toki onnistuimme tienaamaan talokaupoilla sen verran, että tämä on taloudellisestikin mahdollista. Pienen lapsen kanssa remontointi on muutenkin niin paljon hitaampaa, että kaikin puolin helpompaa näin. Ja ihanaa. Ja luksusta!

   Poista
 3. Ensin katsoin tuota "lautalattiaa", että olette jo laudoittamassa lattiaa, mutta tarkemmin katsottuna ja tekstin luettua niin moviahan tuo..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja vielä oikein sellaista hyvin muovilta näyttävää lattiaa, joten saa lähtöpassit pian :)

   Poista
 4. Seuraan mielenkiinnolla remonttinne etenemistä. Keittiö on kodin sydän. Se on hyvä saada käyttökuntoon ennen muuttoa.

  Vanhoissa taloissa asuneet ovat joskus laittaneet uuden muovimaton entisen päälle ihan lämpöeristeeksi. Onkohan teillä purut raakalaudoituksen alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan!

   Kyllä ne purut varmaan ovat kaikissa huoneissa raakalaudoituksen alla, ainakin noissa kolmessa jo puretussa tilassa näin on. Jännä nähdä, missä kunnossa tuo alkuperäinen matto on, kun otamme sen esiin tämän ensimmäisen remonttirupeaman jälkeen!

   Poista
 5. https://www.visityyteri.fi/ajankohtaista/reposaari-vaiks-kui-kaukan-ja-iha-outoi-ihmisii
  Olisko kuisteskiin tuo stroksi seinissä ihan vaan pitämässä tuulta, vetoa ja pakkasta poissa? Varmasti talo "hengittää" kun nuo lisäeristeet purkaa. Sahajauhot, kun tuppaa laskeutumaan vanhoissa taloissa ihan seinien alarunaan. Eli talon rungossa ei ole, kuin ilmaa laudoituksien välissä. Kirvesmiehenä pitkää kokemusta on tämän kaltaisista taloista purueristeineen. No hyviä puolia tuossa noin tehdyssä remontissa on, että lämmityskulut kasvaa ja pieru ei viihdy pitkään nurkissa, kun jo huuhtoustunut tuulen mukana avomerelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niissä seinissä on purut ihan ylös asti, on tarkastettu. Purimme styroksit ja lastulevyt ulkoseinistä pois ja jätimme alkuperäiset huokolevyt. Kukin tyylillään, me pyritään rakenteissa tekemään mahdollisimman perinteisiä ratkaisuja. Ollaan nähty, mitä muovien ja peltien lisäilyllä hirsitaloon saa aikaan, läpilahoa hirttä meni vaihtoon 100 metriä, joten senkään kokemuksen myötä ei nää muovit niin kauheasti nappaa.

   Poista

♥︎ kiitos kommentistasi ♥︎