lauantai 29. joulukuuta 2018

Luovahuone


Vihdoin ja viimein aurinko sekä minä olimme samaan aikaan kotona! Pääsin siis kuvaamaan pari viikkoa sitten valmistuneen kakkosolohuoneen, jota kutsumme luovaksi huoneeksi. Nimen on tarkoitus kuvastaa huoneen käyttötarkoitusta, eli siellä kaikki perheenjäsenet voivat harrastaa haluamiaan asioita, kuten musisoida, ommella, piirtää, leikkiä jne... Huoneen pöytä toimii myös ruokapöytänä silloin, kun meillä on vieraita, koska keittiön pöydän ääreen mahdumme vain me kolme.
Huone on rintamamiestalon entinen makuuhuone, joka sijaitsee perinteisesti keittiön ja olohuoneen välissä. Talon rakentanut edellinen omistajaperhe on avannut huoneen olohuoneeseen luultavasti 60-luvun lopussa, jolloin on luovuttu yläkerran vuokraamisesta ja perheen makuuhuoneet ovat siirtyneet sinne.

Me teimme huoneeseen pikaremontin, joka sisälsi seuraavat vaiheet:

1. Kipsi-uretaanilevyjen poisto ulkoseinistä, seiniin jäi alkuperäiset huokolevyt.
2. Vanhojen vinyylilattiakerrosten poistaminen.
3. Seinän ja lattian välisen raon tilkitseminen.
4. Uuden korkkilattian asennus alkuperäisen kovalevyn päälle.
5. Seinien maalaaminen vanhan tapetin päälle. Tuossa alla olevassa kuvasarjassa näkyy millainen tapetti pohjalla oli ja miten käytin liisteröityä sanomalehteä rakojen peittämiseen. Sanomalehti on kyllä perinnekorjaajan yksi tärkeimpiä materiaaleja :)
Huoneesta puuttuvat vielä katto- ja ikkunalistat, mutta muuten se on valmis. Tämä muutos on jollain tapaa kuitenkin väliaikaisen tuntuinen, jossain kohtaa nuo seinät tapetoidaan ja kattomateriaali uusitaan, mutta niillä ei ole lainkaan kiire nyt. Tästä tuli aika ihana! Luulen, että tulen keksimään tänne vielä jotain jännää, kunhan hetken huonetta makustelen.
Materiaalit ja välineet luovuuden toteuttamiseen säilytetään vanhassa pukukaapissa, se odotteli oikeaa paikkaa kuistilla ja aika tasan vuosi muutosta päätyi tähän. Kunhan isäntä saa tehtyä siihen hyllyt, voisin esitellä sisällönkin.

Ostimme jo maalin Tikkurilan Vuono -sävyssä pukukaappia varten, mutta emme olekaan enää maalaamisesta niin varmoja. Valkoisena se on kuitenkin kivan raikas tuolla huoneen pimeimmässä nurkassa. Vuonolla voisi sen sijaan maalata pöydän, joka ei tosin tule jatkossa olemaan tämä kuvissa näkyvä, vaan jo maalattu (eli valmiiksi "pilattu") 50-luvun pöytä.
Keittiön verhoista löytyvä koralli jatkaa hauskasti seinien värimaailmaa keittöön.
Maalasin leikkinurkkauksen mintulla, koska halusin sen erottuvan jotenkin muusta huoneesta. Seinälle ei pitänyt tulla tuota isoa karttaa, mutta koska seinäpinnan kaikki epätasaisuudet erottuivat tuossa kohtaa maalin alta niin selvästi, oli tuo kartta pakko laittaa peittämään lähes koko tyhjä seinä. Sain idean tuon katonkin maalaamiseen keväällä ilmestyneestä Deko-lehdestä.

Kelim-matto ostettiin leikkimatoksi. Lelulaatikot ovat Lego merkkiset ja olen ostanut ne käytettynä. Tuo aiemmin syksyllä Kontista ostamani Ikean PS 2014 kulmahylly on aivan täydellinen huoneen värimaailmaan.
Piano siirtyi edellisestä paikasta vastakkaiselle seinälle. Alunperin sen viereen piti sijoittaa kontrabasso, mutta tuo jakkaralla oleva traakkipuu näytti niin kivalle tuossa, että se sai jäädä siihen ja basso jäi vielä etsimään paikkaansa.
Ruokapöydän yläpuolella oleva Sanka -valaisin on kulkenut mukanani noin 15 vuotta, välillä se on varastossa ja välillä pääsee taas esille. Tähän huoneeseen sopisi joku villimpikin valaisin, mutta ehkä toisaalta tuo valaisin tuo hyvää kontrastia ja ryhtiä.
Seinien korallin valitsimme jo alkuvuodesta, jolloin maalasimme sillä kokeeksi yhden seinän. Se on mahtava energinen väri, tuskin maltan odottaa sen täyttä hehkua kevät- ja kesäauringossa!

6 kommenttia:

 1. On ihan täydellinen ajatus, että huoneella on tuollainen nimi ja teillähän se luovuus kukkii :). Liian usein kodit sisustetaan ja huoneiden käyttö määritellään oletetun normin mukaan, mutta minäkin muistan, että lapsuudenkodissani oli keittiön vieressä askarteluhuone, mikä oli ihan yleinen huonetyyppi 70-luvun pohjakaavoissa. Sittemmin niistä on luovuttu, mutta nyt kun ihmiset taas tekevät käsillään paljon asioita, askarteluhuoneita ja luovia huoneita tarvitaan kipeästi!! Minäkin odotan innolla meidän ykköskodissa vanhimman pojan kotoa muuttoa, koska se tietää yhtä ylimääräistä huonetta kaikkiin harrastuksiin - jippii. Nyt minulla on verhoiluprojektit keskellä olkkaria, vaikka sekin on periaatteessa ihan ok, koska pääasia on, että olohuonetta käytetään eikä se vain jää joksikin etäiseksi koristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas ihanasta kommentista ♥️ Askartelu/luovuushuone olisi toki vielä parempi, jos sen saisi suljettua ovella, näin projektit voisi jättää ihan levälleen. Tai sitten tällainen avomalli houkuttaa jatkamaan niitä helpommin, saas nähdä, miten käy! Huomenna tuon tuohon pöydälle ompelukoneet ja aion jättääkin ne siihen hetkeksi 😊

   Poista
 2. Aivan ihana huone, tuolla varmasti on helppo olla luova <3 Minusta tuo peltikaappi on kaunis tuollaisena valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se taitaa valkoiseksi jäädä, maalataan Vuonolla jotain muuta 😊

   Poista
 3. Hauskaa varmasti istua tuon pöydän ääressä ja päästää ideat valloilleen. Tuo kartan takana maalattu katto/seinä idea on vinkeä, ihan kuin meri jatkuisi... no niinhän se jatkuukin :) Hyvää tätä alkanutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi olen ehtinyt vain hieman ommella pöydän ääressä, mutta odotan, että ehtisin aloittaa jonkun oikein ihanan projektin :) Kartta toimii tuossa vihreällä kivasti, vaikka se pitikin laittaa siihen pakon edessä.

   Kiitos samoin!

   Poista

♥︎ kiitos kommentistasi ♥︎